Chodsky Pes 

Historie

Chodsky pes er en gammel rase fra Chodsko regionen hvor den hadde til oppgave å vokte stier, veier og beskytte sin herres eiendom, samt samle inn kveget. I litteraturen har folket i regionen blitt kalt "hundehoder" fordi på deres bannere fantes alltid silhuetten til denne trofaste hunden med lengre pels over manken.

Middels stor gjeterhund med rektangulær kroppsfasong. Lang pels med rikelig med underull, noe som gjør den robust og i stand til å tåle all slags vær. Harmonisk bygget med alle kroppsdeler i balanse, noe som gjør den kompakt og elegant. Karakteristisk er dens holdning, små ører, elegant, lang hals og manke, samt rikelige, lange pels. Den beveger seg lett og fritt. Kjent for sitt livlige vesen uten tegn til nervøsitet. Den er kjærlig mot sin familie, særlig mot barna. Reservert mot fremmede, men hvis familien trues, kan den bli vill og aggressiv. Den er en utmerket vakthund og familiehund og er egnet til å trenes til vanskelige oppgaver. Den har svært god nese og kan lett og ivrig følge et spor. Pga dens ideelle størrelse og lettlærthet er den velegnet som førerhund for blinde, og med sin utmerkede luktesans er den også ideell som redningshund. Den har naturlig evne til å vokte flokken og som trekkhund.

Kroppslengden er 110% av mankehøyden. Brystdybden er 49% av mankehøyden. Snurtepartiet 46% av hodets lengde.

Livlig med raske, men ikke overilte reaksjoner. Relativt mild, oppmerksom, lett å kontrollere. Den er lite kravstor og utholdende. Usedvanlig kjærlig mot små barn og er et fint familiemedlem. Fryktløs med gode nerver og usedvanlig årvåken. Utmerket luktesans.  

Chodsky pes er en gruppe 1 hund, som er midlertidig FCI godkjent. Kan motta cert, men ikke cacib. 

Informasjon hentet fra https://www.chodskypes.no