Valp fra Kennel North Spirit

Da vil vi starte med å ønske dere velkommen til Kennel North Spirit.

Vi blir sakte større, og gleder oss til å følge dere alle på veien framover. Vi forsøker å være flinke å legge ut bilder og videoer på facebooksiden vår 

https://www.facebook.com/Kennel-North-Spirit-803939236653155/?modal=composer , 

lik den gjerne og følg de små tett på der. Vi oppdatere også hjemmesiden www.north-spirit.no med jevne mellomrom.

Praktisk informasjon:

Vi bor i Hammerfest, verdens nordligste by. Det er flyplass her, men mer fornuftig er det å reise med fly til Alta som har direkteruter til flere større byer i Norge. Alta ligger ca 15 mil fra oss, og vi er behjelpelig med henting/levering der. Alternativ er å fly til Tromsø, og ta Widerøe derfra opp hit. Dette er en flyreise på knappe 25 minutter. Veldig trivelig om dere legger inn god tid så dere har mulighet å komme innom å hilse på mor og søsken også. Hvis dere reiser med fly, er det viktig at dere beregner god tid mellom landing og avreise. For å reise med hund på fly, kreves det godkjent flybag, sherpa bag. På Norwegian kan man selv booke reise med dyr på nett, på SAS må man søke godkjenning. Valpen er så liten at du booker reise med dyr i kabin. For dere som flyr med Widerøe, gjelder samme reglene som for SAS, du må søke om å få ha valpen med i kabinen.

Til dere som kommer med bil, kort eller langveis fra. Bare si fra når dere har mulighet å hente. Vi tilpasser oss dere.

Til Dere som kommer med hurtigrute fra sør: Den er her ca kl 0530 på morgenen, og vi er behjelpelig med å hente dere på kaia. Den går sørover igjen ca kl 13oo. Også her må dere huske å søke om lov å ha valpen med om bord. Dere må ha egne hundelugar for å ha med valpen.

Til dere som kommer med hurtigruta fra nord: den er her ca kl 11.00, skal du returnere nordover med den er første mulighet dagen etterpå ca kl 0530.

Velger man buss, må man ta direkte kontakt med Boreal og sikre seg at man kan ta valpen med bussen. Her kan det være problematisk med allergi, og man kan risikere å ikke få være med, da er båt også et alternativ.

Vi er behjelpelig med overnatting om dere ikke ønsker å ha ankomst og retur samme dag.


Valpen flytter hjemDet er en stor fordel for både dere mennesker og valpen at man har noen klare kjøreregler for hva som er viktigst for dere i dagliglivet.Noe å tenke over;
- Skal hunden få sove i sofaen? Dersom den ikke skal det, er det greit å ha denne regelen fra dag 1. Det er og greit å lære den kommandoen «gå ned».
- Hopping er noe de fleste vil unngå, overse dette fra første stund så lærer valpen at den ikke får oppmerksomhet av å gjøre dette. Be besøkende overse hopping og snu ryggen til ved alle forsøk. Nårvalpen har fire foter i bakken, gir man den oppmerksomhet, og gjerne setter seg på huk så valpen lettere kan hilse uten å hoppe opp.
- Skal den få tigge ved bordet? Hvis ikke, aldri gi den mat ved bordet.
- Hunden bør ha en seng/bur som er der familien oppholder seg, det er viktig for en pinscher å være en del av familien og ikke holdes utenfor.
- Bruk samme ord og/eller håndtegn på de forskjellige kommandoene. (Forvirrende om mor sier «sett deg» og far sier «sitt»)
- Vær nøye med å forebygg ressurs/mat-forsvar. Hvis valpen stjeler noe den ikke skal, bytt med en godbit eller leke. Det er viktig med ro rundt måltidet, gi den tid og ikke forstyrr. Dersom den spiser skal man ikke ta ifra valpen maten. Ikke la barn rote i matskålen, og ikke ta ifra bare for å ta ifra. Tren dette bevisst, med å gå forbi og legg noe ekstra godt i skålen når du kommer. Da vil hunden forbinde det at du kommer å tar i skålen med noe positivt, og ikke føle de må passe på. Når du da plutselig faktisk må ta noe fra de engang, så vil de ikke gå i forsvar, men bli overasket.
- Når en hund sover skal den få sove i fred! Aldri skal noen snike seg innpå og gi den en kos etc.! Søvn er viktig for hjernens utvikling og for å bearbeide inntrykk valpen har hatt i løpet av dagen. En overtrøtt hund kan bli veldig bitete, redd eller hyper.

Valpen er vant med å være sammen med sine søsken og kan savne dem de første dagene, det er en stor fordel om du sover sammen med den de første nettene til den er blitt tygg i sitt nye hjem. Skal den sove i bur, ha buret ved siden av senga og la en hånd være tilgjengelig for valpen. Det kan være fristende å ta valpen i senga for å ro den, men vær særlig oppmerksom på at det er høyt ned dersom valpen bestemmer seg for å hoppe, og ubotelige skader kan påføres fra en slik høyde. Regn med noe piping de første nettene.


Det er viktig å sysselsette valpen slik at den trives, la den selv bestemme omfanget og mengden aktivitet.
Når den vil koble ut er det viktig at den får roen og muligheten til det. Valpene har en «av-knapp» fremme på brystet. Dersom du har en valp som er blitt overaktiv, sett deg på gulvet og ta den i fanget. Holde den kjærlig fast, og kos med brystet til du kjenner den roer seg ned. Vær rolig selv.
En vanlig feil er at valper blir overstimulert, dvs stresset, her er bruk av «av-knappen» gull verdt. Biting ved lek en naturlig for en valp, det er viktig å avlære denne adferden ved å gi den alternativer det er lov å bite i.
Si vennlig men bestemt nei når den biter, og gi den heller en biteleke.

Vær tålmodig med hunden din, oppveksten er kort og det er mye som skal læres. Dersom «ingenting» fungerer en dag - ikke bli sint, men behold roen. Tålmodigheten og omsorgen du investerer i valpens oppvekst gir dere så utrolig mye mer tilbake nå og senere. Hvis hunden din gjør noe du ikke ønsker, prøv heller å tenk på hva du ønsker den skal gjøre istedenfor, og tren på dette.Noen dempende eller konfliktløsende signaler hunden sender ut er; vende hodet bort, slikke seg på nesen,
blunke i serie, tisse, snuse i bakken, sakte bevegelser. Når den gjør dette prøver den å komme seg unna en situasjon den syntes er ubehagelig. Respekter dette, gi hunden rom og forståelse.Valpen din har fått Vigor and Sage pyppy, unngå bytte fôr over natta. Valpemager er følsomme og valpen kan fort få diarè. Les på posen anbefalt mengde, fordel dette utover 4 måltider pr dag.
Dersom du ser din valp ikke legger nok på seg øk mengden litt. Det er viktig å bløte fôret godt de første månedene. Om valpen din får løs mage minsk fôrmengden og bland 50% kokt ris og 50% oppbløtt fôr.
Når valpen er 3 mnd - 3 ganger mat om dagen. 5 mnd - 2 ganger mat om dagen (morgen og kveld) Dersom du må bytte for, bruk god tid og bland ut det nye foret med det kjente over tid for å venne valpen til nytt for. Vigor and Sage selges på Buddy og i flere nettbutikker som har hjemmelevering.
Gå gjerne over til juniorfôr når hunden er 9 måneder.

Ikke bytt fôr dersom den blir litt «matlei», ta vekk maten (etter ca 5 min) dersom den ikke er interessert og tilby fôret igjen til neste måltid.

Forsikring

Valpen er forsikret gjennom kennelen til de er 12 uker, men vi anbefaler likevel å forsikre den straks dere får den hjem slik at det ikke glemmes. Vi forventer at alle valper forsikres av dere til de er minimum 2 år, men helst hele livet. På den måten har dere økonomisk bistand i bakhånden dersom det oppstår en skade eller lignende. Vi Bruker Agria dyreforsikring som også har direkte oppgjør med flere veterinærer, dvs at dere kun betaler egenandelen om det skulle være behov for forsikringen. En skade kan fort komme opp i store summer, og en forsikring er gull verdt i slike settinger.

Livsforsikringen er valpens kjøpesum: 16 000 kr

Veterinærforsikring med god dekning til medisin/opptrening anbefaler jeg dere å snakke med forsikringsselskapet om. Tenker du avl, så anbefaler jeg deg å tegne avlsforsikring fra dag 1. Da vil du ha krav på halve livsforsikringen utbetalt, dersom det viser seg at hunden får en sykdom som gjør at den ikke kan avles på.

Vaksine/ ormekur:

Valpen får vaksine når de er 7 uker her. Ny vaksine setters ved 12 ukers alderen. Pinscheren kan få en vaksinereaksjon på denne, se vedlagt informasjon. Vi ønsker at dere holder kontakt med oss fra den dagen 12 ukers vaksinen settes slik at vi sammen kan følge valpen til disse dagene er over.

Valpene vil få anbefalt ormekur hos oss 2-5-7 uker, snakk med din veterinær for oppfølging av ormekur.

Renslighet
Gå alltid ut med valpen rett etter den har; sovet, spist eller lekt.
Belønn den når den har gjort sitt utendørs, legg gjerne på «tisse» eller «bæsje» med en glad og rolig stemme.
Ta gjerne med valpen til samme plassen i starten, om den har bæsjet inne kan du ta med dette ut og legge det der «do-plassen» er. (Egen lukt på fremmed plass)
Når du ser valpen er på vei til å bæsje/tisse innendørs løft den opp og bær den ut, da fortsetter den evt utendørs. -Belønn!

Burtilvenning

Ha buret klart hjemme med ett godt teppe og åpen dør, belønn den for å finne plassen sin i buret.
Legg gjerne ett teppe over buret. Burtilvenning skal skje gradvis! Legg gjerne en del av pleddet du hadde med deg med søsken og mammalukt inn i buret. Husk at valpen bør ha eget godkjent bilbur dersom dere skal kjøre.

Alene hjemme trening.

Valpen du nå får, har vokst opp i en stor søskenflokk, og er ikke vant å være alene hjemme. Det er derfor smart å starte tilvenningen på dette gradvis. Dette gjør du enklest ved å lukke døren bak deg når du går inn i et annet rom, og komme like fort ut igjen. Deretter øker du tiden du er ute gradvis, du skal deriblant kunne gå på do uten problem mens valpen er på utsiden. (Beklager, men mange av oss har nok valpen med på do fordi vi synes synd i den... 😉 ) Når den tåler det, så kan du øke frekvensen. Dra på butikken ol. Et triks er å ha noe valpen kan holde på med mens dere trener. En kong fylt med noe godt som er fryst gir lang tid aktivitet til valpen.

Sosialisering og miljøtrening

Valpen trenger å få utforske mange nye miljøer ettersom den vokser. På den måten blir den trygg på seg selv, og det den møter. Jeg anbefaler å ta valpen med på et nytt miljø i uka fra den er ca 12 uker til den er ca 1 år. Finn noen gode, trygge miljø og oppsøk disse på rundgang. Uke 1-byen, uke2- stallen, uke3- et turområde osv... La valpen hilse på trygge voksenhunder slik at den får positive opplevelser i samhandling med artsfrender. Det kan og være lurt å la den leke med valper på samme alder med samme intensitetsnivå som din valp. Har du en forsiktig valp er det dumt å la den leke med valper som overkjører de, eller motsatt. Gjerne gå en liten tur, eller tren bare på å være i bånd sammen, før dere evt slipper de sammen.


MosjonHer er det noen tommelfingerregler man kan gå etter.
Valp inntil 3mnd: Ingen, bare utforskning.
3 mnd: ca. 10 min.
4 mnd: ca. 15 min.
5 mnd: ca 20 min.

6 mnd: ca 25 min.
Øk med 5 minutter pr. mnd. til hunden er voksen,
eller du har kommet opp i den tiden du syns er OK for deg og din hund.

Valpen bør ikke sykles med, jogges med, eller trekke noe før den er passert et år.

Kjønnsmoding.

Valpen din skal gjennom to kjønnsmodingsperioder. Disse kan oppleves som uoverkommelig, og de fleste hunder blir omplassert i disse periodene. Vær godt forberedt på at de kommer, og at ting som var helt ok i går, plutselig vil være skumle, farlige og kjipe. Man kan gå fra å ha verdens lydigste hund den ene dagen, til å få en som har mistet hørselen fullstendig dagen etterpå. Som regelt skifter det like fort tilbake når perioden er over.

Pubertetsfasen 7-10 mnd- Fysisk kjønnsmodning.

Tisper får gjerne løpetid for første gang, hanner kan bli mer krevende og ivrig, og forsøke å ri på andre dyr/mennesker. Jeg anbefaler at dere selv styrer leken i denne perioden. Du starter, du stopper. Også lek med annen hund. Det er ikke helt uvanlig at hunden kan begynne å ødelegge/bite på ting eller bli urenslig i denne perioden. Hanner og tisper får økt markeringsbehov. Jeg anbefaler ikke nyinnlæring i denne perioden, men tren på godt kjente øvelser, med god belønning. Søksøvelser er supre for å slite ut hode på kort tid.

Psykisk kjønnsmoding 17-22 mnd

For noen kan dette være den tøffeste perioden å komme gjennom, men de aller fleste av oss vil knapt merke denne perioden. Dominante hunder kan være utfordrende nå, men husk kjærlig konsekvens. Redde/sky hunder kan også føles litt ekstreme.

Sele/halsbånd.

Jeg anbefaler en god valpesele til alle valper, dette fordi de ofte kan trekke litt, og i opplæringsfasen til å gå pent er det viktig å beskytte nakke og halsen til valpen. Når valpen er blitt større kan man bruke halsbånd.

Innlæring av å gå pent i bånd kan startes med når valpen kommer hjem og har fått blitt kjent i nærområdet. Når dere er ute på luftetur, så vær konsekvent med at hver gang valpen legger seg i selen for å dra framover, så stopper du. Stå i ro til valpen slakker på leietauet, ros den og gå videre. Et møysommelig arbeid, men vel verdt å jobbe med når turene likevel ikke bør være av de lengste. En annen innfallsvinkel er å skifte retning straks du kjenner valpen drar i leietauet. Det finnes mange flotte webinar som er gratis, og vel anvendt å bruke litt tid på ang dette temaet.

Innkalling.

Valpetiden er en fin tid å trene innkalling på, det skal mye til før en løs valp stikker av. Da må den ha blitt skikkelig skremt. Som skrevet ovenfor bør ikke en valp gå lange turer, men å være løs på et oversiktlig område, eller i langline er supert. Husk å belønn valpen HVER gang den kommer inn til deg. Her kan man velge godbiter som små pølsebiter på max 5mmx5mm, eller å venne dem til med forkuler som belønning. Det er viktig å ha god nok belønning slik at valpen ønsker å komme når du kaller inn. Det er fint med variasjon, og et triks er å legge noen gode pølsebiter sammen med forkulene du skal bruke på tur i en tett boks. Da vil foret lukte ekstra godt, og kunne gi en ekstra motivasjon til å komme.

Håndtering:

Det er viktig å lære valpen å bli håndtert. Stryk over hele kroppen til hunden, på den måten sikrer du at hunden tåler å bli sjekket hos for eksempel Veterinær og på utstilling.

Kos med potene, og venne den til klo klipp. Neglene bør klippes ca hver 14 dag. Noen dyreklinikker/ dyrebutikker tilbyr denne tjenesten, og dersom man er usikker kan det være lurt å bruke dem noen ganger for å lære. Legger også ved en link til en metode som kan være lur å bruk i tilvenningen til klo klipp. Det skal sies at en Pinscher kan være vanskelig å klippe forpotene på, da de genetisk er rottejegere, og dermed har en innebygd frykt for å «bli bitt» i forpotene.

https://www.facebook.com/anicurabergensor/videos/810483202646713/UzpfSTE2Njg1NjQyNDU6MTAyMTUzMDcyMDUwNjc5MDQ/

Det er lurt å kjøpe en god neglesaks, bytte den med jevne mellomrom. Kjøp blodstopp å ha dersom du er uheldig å klippe over nerven. Skjer dette vil det blø en del, og blodstopp stopper dette umiddelbart.

For dere med hanner; Venn dem til å bli tatt på ballene. Bruk gjerne tiden dere koser til å stryke over dem. Dette sikrer også at dere har kontroll på uregelmessigheter om de oppstår, og hvis dere skal på utstilling har hanner som tåler å bli tatt på. En dommer vil alltid sjekke ballene på hanner.

Tenner: Det er lurt å venne hunden med å få sjekket tenner. Løft på leppene, se over at det ikke skader. Følg med at alle valpetenner faller ut, og at de ikke utvikler dobbelt sett. Det kan medføre til feil tannstilling.

Kurs:

Vi håper dere alle velger å gå et valpe kurs med valpen, det er mye å lære og god hjelp i kurs. Bor du slik til at det er vanskelig, så søk opp webinar, eller følge instruktør og eier til Lyra under «Lyra-Norges lydigste hverdagshund» på facebook. I tillegg kan dere alltid spørre meg, jeg er utdannet både NKK trinn1 instruktør og ringsekretær.

Anbefalt litteratur:

«På talefot med hunden» av Turid Rugås

«Valpen flytter hjemmefra» av Linn Palm

Med dette ønsker vi dere lykke til med nytt familiemedlem, og husk at dere alltid kan ta kontakt for råd, hjelp og veiledning.

Vaksinereaksjoner hos Pinscher

Gjennom årene er det blitt kjent at pinscheren har en viss overfølsomhet for vaksinereaksjon og særlig 12 ukers vaksinen. Riktignok er det andre raser som har mye større forekomst av reaksjoner, men siden pinscheren er en så sjelden rase er det veldig mange veterinærer som ikke har hørt om problemet. Det vanligste når en hund reagerer på vaksinen er at allergien viser seg umiddelbart, gjerne innen en halvtime-times tid etter at sprøyten er satt. Pinschervalpene våre reagerer litt anderledes og det er dermed lett for veterinærene å ta feil og tro det er noe helt annet, eksempelvis hjernehinnebetennelse (symptomene er veldig like). Derfor er det veldig viktig at vi som eiere holder oss informert og dermed kan komme med informasjon så valpen får riktig behandling med èn gang. Det har hendt at veterinærer har nektet å tro på eier og i Sverige var det for noen år siden et helt kull som de ville avlive fordi veterinæren mente det var hjernesvulster.... Da oppdretter til slutt ble tatt på alvor og valpene fikk kortison var de friske og fine igjen etter ca et døgn.

Iflg den finske undersøkelsen får ca 18% av pinschervalpene en reaksjon på vaksinen. En del velger å ta halv dose ved 12 uker for å minske sjansen. Det er også en del som får milde reaksjoner og ikke trenger behandling med medisiner.

Huskeregler:

- Den typiske pinscherreaksjonen kommer rundt dagene 9-12 etter vaksinen er satt.

- Pinscheren er en sjelden rase så det er viktig å bevæpne seg med informasjon som kan leveres til veterinæren.

- Snakk med veterinæren på forhånd og vær sikker på at de er åpne for problemstillingen og tar deg på alvor! Det er ikke alltid like koselig å stå og krangle med veterinæren og kreve prednisolon (vanlig medisin i slike tilfeller) når de insisterer på noe annet.

- Avhengig av hvor ille reaksjonen er hender det at valpen får en sprøyte der og da og/eller piller du skal gi dem hjemme. Prednisolon er vanlig å gi i noen dager (kortison).

- Symptomene på reaksjon hos valpen kan være: ustø på bena, feber, skjelvinger, klarer ikke gå, kaster opp, fråder, vanskelig å få kontakt med, generelt dårlig form, veldig uro i kroppen, ikke kontroll på bena, faller om, klarer ikke reise seg, kramper, inkontinens og bevissthetstap.

Ikke utsett valpen for stress eller nye ting de to første dagene etter vaksinen, hold øye med valpen de første 14 dagene etter vaksinen og særlig rundt dag 10. Hvis h*n er uvel og du syns at symptomene begynner å bli ekle så reis til veterinæren og få behandling! Hør gjerne med oppdretter underveis hvis du er usikker på om du bare er overnervøs, men hvis du syns valpen er veldig dårlig så er det best å få behandling. Siden vaksinereaksjon er at kroppen til valpen har fått et immunologisk sjokk blir det ikke nødvendigvis bedre av å vente så følg nøye med og reis til veterinær når du syns at det begynner å bli ekkelt.

Mer informasjon finner du her:

https://www.norskpinscherklubb.no/uploads/1/2/5/4/12540014/vaccination_reactions_in_pinschers.pdf

Jeg anbefaler at dere skriver ut dette og gir veterinæren deres. Tiden fra en påbegynnende reaksjon til behandling er påbegynt bør være så kort som mulig. Dersom veterinæren nekter å tro deg, BYTT veterinær.

Kilder: NPK